De psychologie van leiderschap

8, 15, 22 en 29 mei & 12 en 19 juni 2017

Nyenrode Business Universiteit Breukelen

OMSCHRIJVING

Leiderschap en psychologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een element van succesvol leiderschap is het beïnvloeden van mensen om uitvoering te geven aan de missie van de organisatie. Om goed te kunnen beïnvloeden, moeten we eerst begrijpen hoe zij in elkaar zitten.

Deze collegereeks geeft inzicht in de psychologische kant van leiderschap en (on)bewust menselijk gedrag.

De kern van deze collegereeks:

– De dynamiek tussen leiden en volgen
– Het bewuste en het onbewuste menselijk gedrag
– De spanning tussen het belang van het individu en het belang van de organisatie.

Tijdens deze collegereeks worden inzichten uit de sociale psychologie met betrekking tot groepsprocessen en sociale of groepsidentiteit toegepast op leiderschap en gekoppeld aan leiderschapsvoorbeelden uit de praktijk.

Unieke hooglerarenreeks over menselijk gedrag.
Ervaren gastsprekers uit de wereld van wetenschap, bedrijfsleven en openbaar bestuur geven hun zienswijze op goed leiderschap vanuit hun eigen unieke invalshoek.

Doelstelling:
Het verkrijgen van inzicht in de psychologische kant van leiderschap en (on)bewust menselijk gedrag.

Koppel psychologische inzichten aan concrete managementvraagstukken.

Resultaat

Na afloop van de collegereeks heeft u:

– Inzicht in een aantal aspecten van de ontwikkelingspsychologie zoals vertrouwen, omgaan met autoriteit en macht en de werking van de hersenen
– Uw persoonlijk handelingsrepertoire als leider vergroot en bent zich bewust van het effect van uw handelen.
– Inzicht in groepsdynamiek en teamsamenwerking

Datum en locatie:
Zes colleges op 8, 15, 22 en 29 mei & 12 en 19 juni 2017. De colleges worden gegeven in een collegezaal van de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. De colleges starten om 15:30 uur en eindigen omstreeks 19:00 uur, inclusief een pauze van circa 30 minuten waarin u een lichte maaltijd krijgt aangeboden. De colleges zijn filevrij en na afloop houdt u nog een behoorlijke avond over.

 

Download hier de brochure.

afbeelding omschrijving

Uw investering: €1.995

Certificaat:
Na afloop ontvangt u een certificaat van Elsevier & Nyenrode Academy, een waardevolle aanvulling op uw CV.

Heeft u vragen over deze collegereeks?

Annelies Broers

Programma Manager

Annelies.Broers@onebusiness.nl

316-20179888

 

DE SPREKERS

Prof. dr. Mathieu Weggeman

Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (www.tue.nl).

Prof. dr. Jaap van Muijen

Jaap van Muijen is o.a. hoogleraar in de psychologie, i.h.b. leiderschaps- en persoonlijke ontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit en eigenaar van Sense of Leadership en associate partner bij de Galan groep.

Prof.dr. Rene ten Bos

Hoogleraar aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit en columnist van Het Financieele Dagblad. Hij is auteur van tal van artikelen en boeken en een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Prof.dr. Dirk Buyens

Prof. dr. Dirk Buyens behaalde zijn doctoraat in Arbeids- en Organisatie Psychologie aan de Universiteit van Gent en heeft een MBA behaald aan de KU Leuven.

Dr. Jaap Schaveling

Dr. Jaap Schaveling werkt te Nyenrode Business Universiteit als associate professor Samenwerken en Leiderschap. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan waaronder Systeemdenken, Tijdelijk Leiderschap en Succesvol organisaties ontwikkelen.

Dr. Dick F. Swaab

Dick Swaab, is arts, Emer. Hoogleraar Neurobiologie, Univ. van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Univ. van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005.

HET PROGRAMMA

College 1: 8 mei
Breinmanagement: verbeter je leiderschap met kennis uit de neurobiologie - Dick Swaab
+ -
 • Karakter betekent ‘ingeslepen’, wat verwijst naar de geringe veranderbaarheid. Je kunt dus beter iemand aan de poort selecteren dan proberen iemands persoonlijkheid te veranderen.
 • Het brein ontwikkelt zich, zoals ieder complex systeem middels zelforganisatie en functioneert ook voornamelijk locaal, gedecentraliseerd.
 • In geval van nood (grote strategische beslissingen) kan de prefrontale cortex de leiding nemen. Een bedrijf kan ook zo functioneren.

Prof. Dr. Dick F. Swaab, Nederlands Herseninstituut

College 2: 15 mei
Leiderschap op micro, meso en macro niveau - Jaap Schaveling
+ -
 • Hoe onze genen en evolutionaire achtergrond ons leiderschap bepalen
 • Hoe werkt leiderschap op team- en organisatie niveau
 • Hoe werkt leiderschap op (inter-)organisatieniveau?
 • En hoe kan ik van die inzichten gebruik maken om mijn leiderschap te optimaliseren?

Dr. Jaap Schaveling, associate professor Samenwerken en Leiderschap, Nyenrode Business Universiteit.

College 3: 22 mei
Leiderschap in een wereld van Geven en Nemen – Dirk Buyens.
+ -
 • In onze organisatie kom je ‘gevers’ en ‘nemers’ tegen, maar wat bepaalt hun succes en wie is het meest succesvol?
 • Is het geven of nemen een dispositie of kan ik het aanleren?
 • Hoe koppel ik het geven en nemen aan het succesvol zijn in een VUCA wereld?

Prof. Dirk Buyens, Vlerick Business School.

College 4: 29 mei
Leiderschap in excellente professionele organisaties en de invloed van de Nieuwe Generatie – Matthieu Weggeman
+ -
 • Planning & control hebben hun beste tijd gehad; het gaat nu om het sturen op collectieve ambitie en flow.
 • Professionals worden op steeds jongere leeftijd minder goed in hun vak; gelukkig is daar iets tegen te doen.
 • Kenmerken van differentiërend en vakdeskundig leiderschap.

Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman, Hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven.

College 5: 12 juni
Leiderschap als complex dynamisch samenspel – Jaap van Muijen
+ -
 • Vormgeven aan jezelf als persoon, aan relaties met anderen en aan organisatie.
 • Het complexe samenspel tussen leider en volgers.
 • Beweging in gang zetten, innovaties tot stand brengen, processen begeleiden en sturen op resultaten.

Prof. Dr. Jaap van Muijen, Nederlands Psycholoog en Hoogleraar Psychologie aan de Nyenrode Business Universiteit.

College 6: 19 juni
Gestisch leiderschap – René ten Bos
+ -

Over leiderschap wordt vaak in grote termen gedacht:

inspiratie, visie en charisma. Eén van de mythes die rondom het thema hangen, is dat de leider welhaast een genius moet zijn. Deze mythe zal door René ten Bos ontzenuwd worden. Hij wijst daarentegen wel op het belang van gebaren of gestes. Deze kunnen klein en groot zijn: van een simpele glimlach of schouderklop tot diep onderling vertrouwen. Pas dit maakt de transformationele kracht van leiderschap geloofwaardig.

Prof. dr. R. ten Bos, Hoogleraar van de managementwetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen.

LOCATIE

Nyenrode Business Universiteit

Straatweg 25

3621 BG Breukelen

Routebeschrijving Nyenrode

Landgoenyenrode 2d Nyenrode ademt een unieke sfeer uit. Geworteld in een Hollands landschap combineert Nyenrode allure uit vroeger tijden – het kasteel en de lange onderwijstraditie – met een moderne en vooraanstaande rol vandaag de dag op het gebied van onderwijs, ondernemerschap en wetenschap.

Eigen vervoer

Vanuit Utrecht
Op de A2 Utrecht – Amsterdam neemt u de afslag Breukelen (5). Volg op de rotondes de richting Breukelen. U passeert de hoge brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de rotonde daarna slaat u rechtsaf richting Nyenrode Business Universiteit. Na ongeveer 800 meter – de rivier De Vecht aan uw linkerhand – ziet u rechts Kasteel Nyenrode liggen. U kunt door het poortgebouw, waar u zich kunt melden, naar binnen.

Vanuit Amsterdam
Op de A2 Amsterdam – Utrecht neemt u de afslag Breukelen (5) en slaat u linksaf op de rotonde (Breukelerwaard) en gaat u onder het viaduct door. Volg vervolgens de borden Breukelen op de rotondes. U passeert de hoge brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij de volgende rotonde gaat u rechtsaf. Na ongeveer 800 meter – de rivier De Vecht aan uw linkerhand – ziet u rechts Kasteel Nyenrode liggen. U kunt door het poortgebouw, waar u zich kunt melden, naar binnen.

Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal neemt u bus 120 naar Maarssen/ Breukelen/Amsterdam. De bussen vertrekken elk half uur. De bushalte bevindt zich direct voor Kasteel Nyenrode. U kunt ook de trein vanuit Utrecht of Amsterdam naar Breukelen nemen (ieder kwartier). Vanaf station Breukelen gaat bus 120 naar Maarssen/Utrecht, zodat u kunt uitstappen bij halte Nyenrode.

VOOR WIE?

Deze Collegereeks is ontwikkeld voor hoger opgeleiden die diepgaand inzicht willen ontwikkelen in organisatiegedrag en -psychologie in relatie tot management.

afbeelding doelgroep

PARTNERS

Meld u aan

Annuleringsvoorwaarden

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot drie weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 250,00 (excl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen drie weken voor aanvang af of bent u afwezig zonder annulering? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kunt u doorgeven via aanmeldingen.events@reedbusiness.nl